reklama
reklama

5 przepisów na jesienne dania fit

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

5 przepisów na jesienne dania fit - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Jesień to pora prawdziwego bogactwa produktów, które znajdują zastosowanie w kuchni fit – świeżych owoców i warzyw. Statystyczny Polak spożywa ich wciąż za mało, preferując posiłki z przewagą mięsa, zwłaszcza wieprzowego. Tymczasem warto wykorzystać obfitość roślinnych darów natury, zmniejszając na ich rzecz ilość mięsa i zamieniając jego gatunki na chudsze i bardziej wartościowe odżywczo. Jakie dania można w ten sposób przygotować?
reklama

Sałatki

Trudno obliczyć, ile jest przepisów na sałatki fit. Możliwości są praktycznie nieograniczone, a zależą jedynie od kreatywności przyrządzającego, nie ma bowiem problemów z dostępnością składników. Sałatkę można podać jako dodatek do głównego posiłku, ale również jako danie samodzielne po uzupełnieniu jej dodatkiem białkowym, np. serem lub jajkiem. Każda dieta pudełkowa w dużej mierze opiera się na sałatkach.

Ciekawą propozycją jest sałatka pomidorowo – węgierkowa. Połączenie słodkiego smaku śliwki z kwaskowatym pomidora, z dodatkiem szalotki i rukoli, jest bardzo oryginalne i rzadko spotykane, dlatego tym bardziej godne rozpowszechnienia.

Składniki dla dwóch osób:

  • Dwa średnie pomidory
  • Sześć śliwek węgierek
  • Jedna szalotka
  • Dowolna sałata – rukola, rzymska, masłowa, lodowa, ew. listki bazylii
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz
  • W opcji samodzielnego dania: ser feta.
Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki lub grubszą kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić w ćwiartki. Szalotkę obrać, pokroić w cienkie piórka. Warzywa liściaste porwać palcami na mniejsze kawałki, listki bazylii zostawić w całości, natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Z oliwy i soku z cytryny przyrządzić vinaigrette – zmiksować w proporcji 1:1 i polać sałatkę. Jeżeli ma być podana jako danie samodzielne, np. na kolację, dołożyć po łyżce pokruszonego sera na porcję.

Również interesującą propozycją może być sałatka z kurczakiem, dla tych, którzy nie mogą obejść się bez mięsa. Przeznaczona jest do podania jako samodzielny posiłek. Składniki dla jednej osoby:

  • Mieszanka różnych sałat – 1 szklanka
  • 2-3 ukośnie cienko ukrojone plastry z piersi kurczaka
  • ¼ grejpfruta
  • Mały pomidor
  • Po 1 łyżce oliwy z oliwek, musztardy francuskiej i pestek słonecznika
  • Sól, pieprz.
Wykonanie: plastry piersi z kurczaka lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, zgrillować, pokroić w paski. Mieszankę sałat wyłożyć na półmisek, ułożyć na niej paski kurczaka. Z obranego grejpfruta usunąć błonki, miąższ pokroić w kostkę, posypać kurczaka, na to cząstki obranego ze skórki pomidora. Z oliwy i musztardy przyrządzić dressing, polać sałatkę i posypać z wierzchu pestkami słonecznika.

Wołowina

Jest to jeden z najzdrowszych gatunków mięsa, odznaczający się wysoką zawartością kreatyny – substancji, która stymuluje przyrost masy mięśniowej, poprawia wydolność organizmu i zwiększa jego wytrzymałość wysiłkową. Mięso to bogate jest również w żelazo i kwas linolowy.

Stek wołowy z fasolką – składniki dla jednej osoby:

  • 150 g (gruby plaster) polędwicy wołowej (może być rostbef)
  • 150 g fasolki szparagowej (po połowie – żółtej i zielonej)
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie: polędwicę lekko spłaszczyć palcami (nie rozbijać tłuczkiem), natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą, zgrillować do pożądanego stopnia. W tym czasie ugotować fasolkę al dente w osolonej wodzie, odcedzić, posypać posiekaną natką. Polędwicę po zgrillowaniu oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Od razu podawać z fasolką.

Ryby morskie

Są jednym z najwartościowszych produktów spożywczych. Zawierają lekkostrawne, łatwo przyswajalne białko, witaminy, mikroelementy, a także bardzo cenne kwasy omega-3, których organizm człowieka nie wytwarza i muszą one być dostarczane z pożywieniem. Jednym z bogatszych źródeł kwasów omega-3 jest mięso łososia. Oto przepis na danie obiadowe – filet z łososia z pieczonymi warzywami.

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia bez skóry
  • 80 g brokułów
  • 80 g pomidora
  • 80 g papryki żółtej
  • 100 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz
Filet z łososia oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Warzywa umyć, oczyścić, podzielić, czosnek drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, wsypać szpinak, na nim rozsypać posiekany czosnek, następnie obok siebie pomidory, paprykę i brokuły. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. W tym czasie na patelni grillowej usmażyć łososia. Od razu podawać.

Na słodko

Desery również mogą być fit. Najważniejsze, aby nie wzbogacać ich zbędnym cukrem. Najprostszym deserem są oczywiście owoce, które można podawać w różny sposób – na przykład z niewielkim dodatkiem orzechów. Może to być zwykła miękka, soczysta gruszka, którą należy obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie cząstki. Ułożyć je na talerzu, skropić cytryną. Na suchej patelni uprażyć łyżkę posiekanych orzechów włoskich, posypać gruszkę, na końcu można dodać odrobinę cynamonu. W ten sam sposób można podać brzoskwinię lub nektarynkę.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama